HTML

Élet Izlandon

Eljöttem kis hazánkból melózni Izlandra és meg szeretném osztani veletek milyen is az.

Friss topikok

  • Klariceland: Hey! Van még valaki Izlandon közületek? Én 15én költözök! Jó lenne magyarral is találkozni! Bless ... (2012.08.25. 15:36) Az első pár nap.
  • dr.Móritz Lászlóné: 48 éves,angolul igen alacsony szinten beszélő jogásznő vagyok.Idős édesanyámmal szeretnénk olyan o... (2008.03.13. 16:38) Bulik,ünnepek
  • Lady Hamilton: Hallod haver , ha Izlandrol ez az egyeduli irnivalod hogy hol mennyiert lehet inni , akkor ezert k... (2007.12.13. 15:54) NAMOSTAZTÁNMÁNELÉG!!!!!!
  • larisl: Szia, Pates!! Már nagyon hiányzott étert átzengő írásod onnan a messzi Izlandról! Már kezdtünk kic... (2007.10.13. 19:54) Amit elfelejtettem...
  • Bíró Márta: Hali ! Nem folytatod a blogot ????? Mi is jártunk Izlandon és jövőre megint megyünk északi fényt n... (2007.05.20. 21:07) Boldog Nőnapot!

Linkblog

Namégegyszer:Az izlandi meló

2007.02.28. 02:43 pates

Mivel sokan panaszkodtak,hogy nem fojtatom a blogomat (többek között édesanyám is)ezért mos már tényleg a billentyűk közé csapok és irok mint az állat:)

Szóval ott tartottam,tartottam hogy a budi.Van az is a műhelyben.Nem sok de van.Egy univerzális(fiú,lány),egy személyzeti lány,amit általában az elöl,a munkafelvételen dolgozók használnak,mivel a mi épületünkben nőnemű alkalmazott nem dolgozik.De azért van nekik öltöző is,bár raktárnak használják:).Viszont dolgozik a cégnél egy lány, aki autószerelőnek tanul és az izlandi napilapok egy cikket is irtak róla.Furcsán néz ki az emelőjének a környéke mert tele van atletikus testalkatu férfiak kinagyitott fotográfiájával.Aki újoncként érkezik a fenti(újautós) műhelybe,az biztos azt gondolja,hogy a műhely ezen részén trópusi éghajlat uralkodik,mivel meleg van.

De vissza a lenti(használtautós) műhelyhez.és a vécékhez.Van még egy a férfi öltözőben.Külön elszeparálva az angol vécé,és a piszoár egy légtérben a szekrényes résszel.Csak hogy a nap elején megjöjjön a kedvünk a melóhoz,ha az előző nap valaki elfelejtette a vizöblitést használni.Ilyenkor diszkrét ammóniaillat járja át a helységet,ami a fényezőkre nem hat ,lévén sok kemikáliával foglakoznak amik közül van egy pár aminek az illata,szaga erősen maró hatású.Van még ebben a helységben egy zuhanyzó is ,amit ritkán de használnak.Én még nem.De otthon zuhanyzok!!!

Ha ennek a helységnek az ajtaján kilépünk, és rögtön balra fordulunk akkor megpillanthatjuk a takaritóbrigád telephelyét.Itt mossák pucolják az autók minden egyes porcikáját is.Igen a motort is néha.Sajnos.De ezen néha csak keres a cég mert az ügyfél visszajön,hogy nem jár egyenletesen a motorja.Akik értenek hozzá tudják mi a baj,és miért.De azért elárulom ,hogy a gyujtással van gond,és többet nem mondanék erröl.Aki szakmabeli az tudja,aki meg nem az kérdezzen utána.A srácokkal egy légtérben dolgozik külön(hálaistennek) a fickó aki az elektromos dolgokért felelős.Itt az utólagos dolgokra kell dolgokra kell gondolni mint pl.:riasztó(ezért hálist..)és a rádió és egyéb kütymüty.Mivel ez a fazon egy idősebb izlandi állampolgár,a puculósrácok meg fiatalok,és van köztük aki szereti akemény rokkot,a modern hörgös zenéset,emiatt néha probléma van.Methogy van egy régivágású hifi is.tessék kombinálni.Továbbhaladni a puceválóműhelyből úgy lehet,ha egy mittoménhánykilós ajtót  elhúzunk.Halatmas,a két külső fele fémbű van és küzte valami erősen hőszigetelő anyag van.Tisztán tűzvédelmi szempontból. Az ajtó mögött van a fényezőműhely.Itt tevékenykedik a két kedves lengyel lakótársam(akik nagyon jó fejek)és még két izlandi srác.Az egyik fanatikus golfozó(Simon)és a másik akinek egy hatalmes Ford tipusú gépjárműve van(Smóri vagy valami ilyesmi).Van egy főnökük Anton(und nicht von Tirol) aki egy rendes csávó.Itt van két fényezőkabin meg az utolsó budi,amit nem használok nehogy festékes legyen a valagam.Itt megint jön jobb oldal egy brutális fémajtó,a fenti felépitéssel és célból.és itt jön az a helység ahol én dolgozom.Velem egy légtérben kalapálnak a karosszériások 3 fővel.Ök azok akik néha kibasszák a biztositékot nálam mert a gép amit a karosszéria egyengetéséhez használnak annyi energiát emészt fel,hogy a rendszer nem birja.Most dolgoznak rajta.És elérkeztünk az én melóhelyemhez.Itt melózok(már csak)2 kollégámmal együtt.Az egyiket Einar-nak hivják,aki egy őszhajú idős fazon és nagyon vidám.Mindig viccelődik,kicsit ért angolul,de nagyon az autók nyelvén,és mindig próbál tanitani izlandiul,és én nem állok elllen.Igazi öreg szaki akinek nem használják ki a tudását mert nincs min,mert nincs régi autó.Igy az öreg csak kiegészitőket szerel fel(vonóhorog,ködlámpa meg egyéb drága semmirevaló dolgok).Jó hogy van sok munkát vesz le a vállunkról.Rólam ás másik kollégámról Boscoról.Bosco egy horvát(szomszéd srác!!)csávó aki a polgárháború alatt települt ide.Hogy hogy?

Az izlandi tévé elment forgatni abba a faluba ahol Bosco lakott.Csináltak riportot a családjával meg néhány helybelivel,amit aztán leadtak a helyi csatornákon,és rögtön jelentkezett kb 10-15 család,hogy befogadnák öket.Bosco kapott az alkalmon és jött(ment).Valahova északra ahol autószerelő tudását autokón,és ha nem volt munka,mert ott előfordul,akkor hajókon kamatoztatta.És közben küzdött az elemekkel,hogy behozza a postát.Magyarul kiásta a házat a hóból.Aztán ide kerűlt Reykjavikba és összeismerkedett egy lengyel lánnyal,és élvezte az életet aminek egy fiúgyermek lett az eredménye.A lengyel lánytól természetesen.És most a munkatársam .És tud lengyelül,horvátul,angolul és izlandiul.És 8 éve van itt.

És a végére de nem utolsósorban ott va a gumis fazon.Aki felni-gumi kérdésben az isten a cégnél.Ö egy érdekes fazon mert ő egy érdekes helyről származik.Ő egy westmen(vagy vestmen)szigeti emberke.Tokki a neve(ahogy ők mondják) és egy normális kedves izlandi fazon.A sziget ahonnan jött(izlandi nevén Vestmanneyaer,asszem)egy elég érdekes hely.Ez egy pici sziget Izlandtól délre kb három(vagy4)kis sigetből áll,a központja Heayme(vagy valami ilyesmi) .Kisváros,izlandi mércével,egy szigeten és vigyázni kell,hogy buli után nehogy a nagynénédet vidd el az anócásba.De a legérdekesebb a szigetben az ,hogy 1973-ban kitört a vulkán a szigeten.Kicsi káosz volt ,de a környékbeliek jól reagálták le a dolgot és sok ember megmenekült.És közben lett egy "szellemkerület"-e a városnak és megnött a sziget területe 1/5 részben és ha ismereteim nem csalnak(javitsatok ki ha tévedek) két új sziget emelkedett ki a tengerből.Ide biztos ,hogy el fogok menni.

Ez volt a melóhelyem.Nem rossz hely.Nem tünik rendezettnek,de minden a helyén van.És van minden.Ha nincs szólni kell és lesz.Van egy évre való szerszám(anyagi)keret és azt ki is használják mert a következő évre nem érvényes.És a melóban nem kell megszakadni.Egy szó jellemzi az egész izlandi munkamorált.NYUGI.Ez néha jó néha nem.Ha tudod hogy van egy verda amit minnél elöbb meg kell csinálni,akkor se siess nert lessz olyan hely ahol azt mondják ,hogy nyugi kávészünet.Egy darabik nekifeszültem a munkának(apám tudja,ha akarok akkor tudok),de ha nem haggyák,akkor nem megy.Át kell venni az izlandi ritmust.Hiába sietsz,akkor is lesz egy pont ahol azt mondják,hogy várj.Csak ezért.Miután elb*szol egy délutánt(4órát)kupplungkereséssel egy 2002-es passathoz akkor elgondolkozol rajta hogy miért siettél.Nem érdemes.Csak nyugi.

És ,mivel itt vagyunk a műhelynél,egy pillanatkép a mindennapjaimból.Kicsit összeollóztam de bármikor összejöhet.

A mai projekt : a céges Renault Clio.1.2 motor 60ezres szerviz.Olajcsere,lég-olaj és benzinszűrőcsere,gyertyacsere.Fék,futóműelllenőrzés.Semmi nagyobb extra.Autó felemel,körbenéz,átvizsgál.Oké

Összeirom magamnak a listát,elgyaloglok a Mótakka(munkafelétel)nevű helyre,és ha nincs izlandi nyelvtudásu kollégám aki angolul beszél akkor a munkafelvételen lévő kollega Helgi megcsinálja.Lényeg,van munkalap(verkbaellne),mehetek alkatrészért(varahlutir).Van két céges autónk(bocs három),amit évente KELL cserélni.Nade kiválaszom az UX 200 renszámú Renault Kangoo tipusú gépet ,mivel a másik emelőn van.Én csinálom!!!!a céges gépet!!.Nade

Beülök a gépbe,200métert autózok kanyarokkal tarkitva,leparkolom a dobozost,és  látok egv M5-ös bmw-t(utolsó szériást!) amit a tulaj azért hagyott ott mert tél van,meg fagy és jobb az összkerekes Range Rover Supercharged tipusú vasával gyalázni az utakat.Én is szeretnék ilyen dilemmába kerülni(nem irom ki az árakat,azért,hogy nézzetek utána).Azért belépek az ajtón.Három sorban emelők.Sok.Kb összesen 20(talán vagy több).Eldzsalok az emelők között.Belépéskor ajobb oldalt egy Range rover sport fogad,bal oldalt egy turbós megane benzines.Megyek tovább,a műhely közepén egy onno rendszámú ,ugyancsak M5 fogad két kompresszorral és 700le-vel(mint késöbb kiderült).Utána megint egy kompresszoros Range Rover ,a bal oldalon éppen az egyik izlandi M6-oson cserélnek valamit a futóműben.Még kikerülök egy emelőt amin egy széjjelemelt(brutálisan)defender figyel,majd diszkréten megkérem a raktáros hogy aggyon már egy olajszűrőt a cliomhoz!

Ez igy bármimkor megtörténhet.És érdemes utánanézni az áraknak,hogy érezzétek az "erőviszonyokat".

Na ilyen a munka röviden.

Legközelebb a céges buliról irok meg a karácsonyról meg a szilveszterröl.És úgy néz ki lesz a héten fényképezőm,és tudom illusztrálni a mondandómat mindenki örömére.

Addig csók és nem igérek semmit,de köszönöm az unszolást.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rejkjavikiboykalandjai.blog.hu/api/trackback/id/tr8041082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doza 2007.02.28. 06:40:08

koordinata?

pates 2007.02.28. 09:15:48

A hely ahol a gumis lakott:
63°25'29,15" N
20°16'49,94" W

Szepen lehet latni mennyivel nott meg a sziget!

Szittyó 2007.03.01. 14:24:54

Hát érdemes volt nyaggatni téged. Várjuk az ünnepi kiadást. (De azt is illusztrálhatnád fotókkal, hátha a kedvedért újraszervezik a karácsonyt.)
Itthon ma lesz próba, de ajánlom figyelmedbe a honlapon található műhelyt, hogy ne maradj le nagyon. Na csőváz!

zcsabi 2007.03.01. 16:58:08

Pates, az autószerelő csajjal kapcsolatban: ne csak az emelője környékén, hanem az emlője környékén is nézz szét!

pates 2007.03.02. 00:27:17

Erről inkább az andikát kéne megkérdezni,hogy hol nézzek szét:)

sarmelleki 2007.03.03. 12:51:49

Köszi a beszámolót!! ..lehet hogy átugrottam, de mi van a volvóddal???

fagyalllo 2007.03.04. 19:51:43

a volvóban lesz wc?

pates 2007.03.04. 23:59:34

A volvónál még nem tartok.
És nem lesz benne véce ,mert meg tudok vele állni,mert van rajta fék,és el tudom végezni az üritést valami kö mellett,mert fa az nem nagyon van.
süti beállítások módosítása